BIJ1 gaat de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 in met een mix aan bekende namen én nieuwe talenten. De partij heeft mensen verkiesbaar verspreid over het hele land en koninkrijk. Wij kiezen voor een kandidatenlijst vol ervaringskennis. Samen geven zij een gezicht aan een van de kernwaarden van de partij: ‘radicale gelijkwaardigheid’.
Sylvana Simons heeft van de leden wederom het vertrouwen gekregen om lijsttrekker te worden. Ze gaat de verkiezing in met als 'running mate' kunstenaar Quinsy Gario. En Samen met Rebekka Timmer, die eerder in Hilversum één van de jongste raadsleden van Nederland was. We maken ook kennis met nieuw politiek talent. Op plek vier staat anti-validisme activist Jeanette Chedda. Jongerenwerker Daryll Ricardo Landbrug is de nummer vijf. Gevolgd door Michantely de Jong, peer-educator bij Amnesty International.
Op ons stemformulier staan mensen die Nederland vertegenwoordigen maar zelden de kans krijgen dat in de politiek te doen. In onze partij komen zij wél bijeen.
Op de lijst staan ook verschillende jonge mensen, waaronder voormalig partijvoorzitter Lennon Fokkens en de Brabantse Nihâl Esma Altmış. Ook sekswerkerrechtenactivist Yvette Luhrs en nieuwe Nederlander en pro Palestijnse ex-Israëli Yuval Gal zijn voor BIJ1 verkiesbaar. Evenals de Friese Petra Kramer en Universitair medewerker Bart Mijland.
Verderop de lijst is er plaats voor Miko-Serko Mamoribo-Carels, ervaringsdeskundige in de jeugdhulp. En Lysanne Charles, uit de bijzondere gemeente Saba, oprichtster van een LHBTIQA organisatie op Sint-Maarten. Gevolgd door vakbondsmedewerker Vayhishta Miskin. In totaal bestaat de kandidatenlijst van BIJ1 uit 18 personen. Met de lijstduwers als hoogleraar Gloria Wekker, schrijfster Anousha Nzume en actrice Romana Vrede.
Bij BIJ1 zeggen we altijd: wij praten niet over mensen, wij beslissen met mensen. Wij laten mensen voor zichzelf spreken. En deze lijst, die spreekt voor zich!
“Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Dat is de eerste zin uit het eerste artikel van onze grondwet. Wil je dit ook in de praktijk? Dan is BIJ1 jouw partij! Wij staan voor een samenleving die werkt voor iedereen. Op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit.”
“De politieke partijen in de Kamer willen ons allemaal doen geloven dat er niet genoeg geld is. Aan de lopende band worden er voorstellen gedaan waardoor groepen mensen waar zij niet toe behoren of die zij niet kennen het nog moeilijker zullen krijgen. Er worden plannen bedacht vanuit schaarste terwijl dit kabinet gulle giften doet aan sectoren en bedrijven met goede lobbyisten. Ik denk dat we daar niet alleen een stokje voor moeten steken, maar ook moeten laten zien dat het anders kan.”
“Als antikapitalist geloof ik dat de economie niet moet werken voor een kleine groep mensen, maar voor ons allemaal. Hetzelfde geldt voor de zorg: niet de winsten en het drukken van uitgaven, maar de zorg voor mensen moet voorop. Met BIJ1 vecht ik voor een eerlijke economie en een zorgstelsel dat van, door en voor ons allemaal is.”
“Vanuit mijn ervaring weet ik dat ik door mijn beperking tien keer harder moet bewijzen dat ik evenveel waard ben als iemand zonder beperking. Ik vind dat verdrietig en pijnlijk en ik wil dat dat stopt. De tijd is nu.”
“Zwartkijken is nooit zo essentieel geweest als nu. Dat deze term nog steeds als negatief wordt beschouwd is tekenend voor de politieke koers die gevoerd moet worden. Het is meer dan ooit tijd voor zwarte mensen, stemmen en meningen in termen van representatie, inclusie én eigenaarschap in de politiek. De tijd dat er politek gevoerd wordt op zwarte mensen in plaats van met zwarte mensen is voorbij.”
“Ik zie dat de klimaatcrisis nog altijd wordt onderschat en serieuze maatregelen helaas steeds uitblijven. Deze crisis zorgt nu al voor slachtoffers wereldwijd en vormt een van de grootste bedreigingen voor ons bestaan, net als voor flora, fauna en ecosystemen om ons heen. De verantwoordelijkheid moet niet bij het individu worden gelegd, maar bij de grote vervuilers en het systeem dat hen hiertoe in staat stelt.”
“De Tweede Kamer is wit, elitair, overwegend mannelijk en absoluut geen afspiegeling van onze maatschappij. Ik geloof dat het heel belangrijk is dat alle Nederlanders zich vertegenwoordigd voelen, en dat de stemmen van gemarginaliseerde mensen ook worden gehoord. BIJ1 staat op voor alle Nederlanders die zich al die tijd niet gezien hebben gevoeld.”
“Vanuit mijn levenservaring als Moslima, kind van een immigrant, autistische vrouw en nog veel meer weet ik hoe frustrerend het is om telkens meerdere stappen achter te lopen op de norm. Maar ik hoef en wil niet meer wachten op verandering of dat iemand zoals ik op gaat staan. Want ik ben deel van deze verandering en ik sta op. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid een echo te zijn van de ongehoorde stemmen.”
“De overheid moet een menswaardig bestaan voor iedereen waarborgen. Als ervaren spokesperson van een gemarginaliseerde groep weet ik hoe belangrijk het is dat er met je wordt gesproken, in plaats van over je. Het is noodzakelijk dat een overheid stigma’s en vooroordelen overstijgt.”
“Mijn bestaan was tot 1985 strafbaar, de politie Amsterdam maakte voor de lol jacht op transgender sekswerkers. Tot 2014 moesten transen zich verplicht laten steriliseren voordat de overheid ons correct ging bejegenen. Nog steeds staan er poortwachters tussen ons en ons zelfbeschikkingsrecht en voor non-binaire mensen is er wettelijk nog helemaal niks geregeld. Laten we het als BIJ1 daarom maar zelf gaan doen.”
“Ik gebruik eten om een boodschap te verkondigen en mensen te verenigen. Eten is niet alleen een eerste behoefte, het is cultuur. En we hebben meer dan ooit een probleem met ons eten en dus met onze cultuur. De huidige manier van voedselproductie voedt de hebzucht van de rijken meer dan het de honger van de armen stilt. Dat is de cultuur die we zullen moeten doorbreken.”
"Het leven op onze planeet is uniek en daar moeten we zuinig op zijn. Maar we gaan niet altijd goed om met de natuur en met andere mensen. Dat moet beter en eerlijker. En dat kan alleen als we internationaal samenwerken. Zo houden we onze aarde groen en kleurrijk. Ik ben kandidaat voor BIJ1, want met BIJ1 sta je nooit alleen."
"Ik ben BIJ1, omdat ik geloof in radicale veranderingen in het hele koninkrijk van Nederland en gelijkheid voor de eilanden. Sinds het begin is deze partij opgekomen voor inclusie en vooruitgang en ik als een zwarte, Feministische/vrouwelijke, creatieve, LGBTQIA+ activist ben er trots op om daar deel van uit te maken."
"Ik kom BIJ1 voor een sociaal rechtvaardige, natuurlijk duurzame en spiritueel bewuste samenleving. Voor systeemverandering naar een Urban Indigenous cultuur, van lokaal tot globaal verbonden BIJ1! Ik ben benieuwd en kijk uit naar wat er uit deze dans ontstaat!"
"Omdat ieder mens het recht heeft om te zijn, daarom ben ik BIJ1."
"BIJ1 is één van de weinige, misschien wel de enige plek in de samenleving waarin we zoveel verschil vanzelfsprekend bij elkaar zien, waar ik me helemaal thuis voel, waar ik altijd enorm blij van word."
"Soms denk ik zelf dat mensen bepaalde thema's mijden als de pest, omdat als je zou toegeven dat je het weet en ziet, je er iets mee moet doen. Omdat je anders bijdraagt aan een vreselijk systeem. En dus is het makkelijker om gewoon weg te kijken, weg te lopen. Maar ik loop, samen met mijn collega's van BIJ1 niet weg."
"BIJ1 is de enige partij die mij in al mijn intersecties erkent. Vrouw, Zwart, Queer, Moeder van een kind met beperkingen, Kunstenaar. Mijn zijn is in deze huidige maatschappij een uitzondering, maar ik geloof dat iedereen een uitzondering is, zolang de norm eng, dat wil zeggen smal is. Door alle stemmen te horen, pas dan kun je tot verbinding komen. BIJ1 wil alle zogenaamde 'minderheden' horen.